KAKTUS OPUNCIJA

Domačini v Maroku pravijo kaktusu KARMOUSS. Hruškam ali figam podobnim kaktusovim plodovom pravijo tudi kaktusove fige, indijske fige, barbarske fige ali tune, ki so plod kaktusa – vrste Opuncija (lat. Opuntia Ficus Indica) in lahko zrastejo v višino do 8 metrov. Lupino opuncije pokrivajo drobne in zelo ostre bodice. Sadež je dolg običajno 7 centimetrov, lupina je lahko rumene, škrlatne ali zelenkaste barve. Meso je oranžne rožnate barve, njegova tekstura pa je podobna meloninemu. Sadež je po okusu zelo sladek in aromatičen, zato je bil že od nekdaj pomemben del prehrane za ljudi. V preteklosti so namreč vsestransko uporabljali v kulinarične in zdravilne namene ter krmo za živino.

KAKTUS V KULINARIKI IN ZDRAVILSTVU

Azteki so jih uporabljali za zdravljenje opeklin, Kitajci za zdravljenje gnojnih ran, Indijanci pa so jih jedli in izdelovali sirup za zdravljenje kašlja in astme. V tradicionalni mehiški medicini so jih uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni in visokega holesterola. Užitni in uporabni pa niso le sadeži kaktusa, temveč tudi njegovi listi. Rastlina je znana po sploščenih steblih oz. listih, imenovanih lopate oz. bodičaste blazinice (ang. pads), ki so dolge od 4 do 16 centimetrov. Sveži kaktusovi listi, ki jim predhodno odstranijo bodice, so dobra kulinarična specialiteta, posušene in zdrobljene v prah, pa jih uporabljajo v zdravilne namene.

OPRAVLJENE RAZISKAVE

Rezultati opravljenih raziskav (npr. Effect of Cactus Fiber on the Excretion of Dietary Fat in Healthy Subjects; Chemical analysis of nutritional content of prickly pad (opuntia ficus indica) at varied ages in an organic harvest; The effect of cactus pear (Opuntia ficus-india) on body weight and cardiovascular risk factors) dokazujejo, da uprašeni kaktusovi listi vsebujejo pomemben vir prehranskih sestavin, ki prispevajo k izboljšanju prebave in pospeševanju peristaltike črevesja, zato jih Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) uvršča na seznam zdravilnih rastlin kot enega najboljših naravnih zdravil.

VSEBNOST HRANILNIH SNOVI

Kaktusovi listi vsebujejo veliko hranilnih snovi, in sicer: topnih in netopnih vlaknin, mineralov, vitaminov (C, B1, B2 niacin), beta karotena, bioflavonoidov in aminokislin, ki spodbujajo normalno delovanje fizioloških procesov. Poleg tega so tudi vir enostavno prebavljivih beljakovin. Uprašeni kaktusovi listi vsebujejo veliko vlaknin, ki mehčajo blato, vežejo žolčne kisline in strupe v črevesju, kar jim daje pomembno vlogo pri preprečevanju različnih bolezni črevesja, preprečujejo razjede na želodcu, olajšajo prebavo in prehod skozi črevesje.

UPRAŠENI KAKTUSOVI LISTI KOT PREBIOTIK

Kot prebiotik aktivno prispevajo k vzdrževanju črevesne flore. Zahvaljujoč vlakninam, ki v stiku z vodo nabreknejo, prispevajo k večjemu občutku sitosti, zmanjšajo apetit, preprečujejo absorpcijo maščob, povečajo njihovo razgradnjo in izločanje, pomagajo, da se izognemo „prigrizku“ med obroki in so zato učinkovit dodatek pri shujševalnih dietah. Ker izdelek deluje kot diuretik, podpira delovanja mehurja in pomaga ledvicam.

LASTNOSTI UPRAŠENIH KAKTUSOVIH LISTOV

Koristni so pri zmanjšanju holesterola in skupne maščobe iz hrane, s čimer prispevajo k zmanjšanju lipidov v krvi in preprečevanju ateroskleroze. Vzdržujejo ravnovesje telesnih tekočin, s čimer preprečujejo njegovo zadrževanje v medceličnem prostoru, skupaj s presnovnimi odpadki. Tako blagodejno vplivajo na delovanje ledvic, zmanjšujejo možnost celulita in prekomernega kopičenja tekočine. Zmanjšujejo raven glukoze in holesterola v krvi pri diabetikih. Zaradi bogate vsebnosti hranil, zlasti aminokislin, iz katerih telo ustvarja vitalne beljakovine (encimi, hormoni, gradniki), so uprašeni kaktusovi listi lahko prebavljivo živilo.

CERTIFIKATI

Uprašeni kaktusovi list v veganskih kapsulah Nopal STOP so certificirani s strani CCPB (Standard biološke pridelave) in AB (Agriculture Biologique), brez gensko spremenjenih organizmov (GMO), brez konzervansov, arom in barvil in niso testirane na živalih. Ker želimo zmanjšati uporabo plastike v vsakdanjem življenju, so kapsule Nopal STOP pakirane v biofotonsko embalažo, imenovano tudi Mironsko ali vijolično steklo.

BIOFOTONSKO STEKLO

Biofotonsko steklo deluje kot naravni filter, ki omogoča samo sončno svetlobo in tako ščiti ter izboljšuje kakovost občutljivih snovi (npr. hrane, vode, olja, kapsul …). Blokira celoten spekter vidne svetlobe, razen vijoličnega dela in določenega dela prepustnosti sevanja v spektralnem območju UV-A in infrardeče svetlobe. Ta edinstvena kombinacija nudi optimalno zaščito pred postopki staranja, ki jih sprošča vidna svetloba, s čimer se podaljša življenjska doba in moč proizvodov. Stekleno embalažo lahko reciklirate oz. ponovno uporabite (npr. za shranjevanje čajev, zelišč in začimb) in tako doprinesete k ohranjanju in vzdrževanju ravnovesja v naravi.